Fördjupa din tro

I gemenskap med andra växer vi i vår tro. Vi ger av vår egen erfarenhet, tar emot av andras och delar det glada budskap, som bär oss i livets vardag.

Mikaelidagen

Mikaelidagen är alla änglars dag, en dag då man begrundar Guds änglars eller sändebuds betydelse och uppdrag.

Som Guds budbärare ger änglarna beskydd och ledning samt påminner om livet enligt Guds vilja.

Mikaelidagen firas den 29 september eller, om denna dag är en vardag, närmast följande söndag.

Ärkeängeln Mikael, är den centrala gestalten på Mikaelidagen. Den kamp som ängeln Mikael utkämpade mot mörkrets makter hör samman med påsken.

Respekten för och firandet av Mikael började på 400-talet i Frygien. Samtidigt uppfördes det i Italien flera kyrkor och kapell till Mikaels ära. Redan då inföll Mikaelidagen den 29 september.

Enligt den kristna traditionen har också Rafael och Gabriel ansetts vara ärkeänglar.

Temat för Mikaelidagens texter är tudelat: änglar och barn. Det traditionella evangeliet för dagen (Matt. 18:1-10) gör barnet till förebild för vår tro och texten säger att barnens änglar alltid ser Guds ansikte i himlen.

Söndag

Vila är inte det samma som passivitet. Vila är att göra något annat än det vi gör i vardagen.  Första Mosebok 2:1-3 talar om vilan som något som en gåva från Gud till oss. Söndagen var Jesu uppståndelsedag som de kristna kom ihåg och firade. Från 300-talet blev söndagen en helgdag.

För många är vardagen det samma som tidsbrist och jäkt. Söndagen kan få bli en dag för återhämtning. Gudstjänsten är en gåva och möjlighet för oss att stilla oss i mötet med Gud och varandra.

Under kyrkoåret har varje söndag sitt eget tema. Bibeltexterna och bönerna har valts i anslutning till temat. Under kyrkoåret går vi igenom de olika skedena i Jesu liv från hans födelse till hans död och uppståndelse. I Kyrkoårskalendern finns tema och texter för de olika söndagarna under kyrkoåret.

Att hålla vilodagen helig

Tredje budet - Tänk på att hålla vilodagen helig - påminner oss om det viktiga i att ge och ta tid för vila. Att skilja söndagen från vardagen ger utrymme för tystnad och möten med det heliga.

Lyssna/delta i gudstjänst via webben

Du kan lyssna och delta i direktsändning i gudstjänsten från Pedersöre kyrka via webbradio. Klicka på länken och direktsändningen öppnas i ett nytt fönster. Psalmer som sjungs finns noterade i församlingens veckoprogram. I fall inget hörs på webben när gudstjänsten startat, kan man försöka ringa kyrkvaktmästaren tfn 040 3100469. (För att lyssna på webbradio kan man använda vilket programvara som helst men rekommenderat är Windows media player eller WinAmp). OBS Addressen fungerar endast då webbradio är på!

Kaplan
Församlingspastor