Begravning - er sorg är vår omsorg!

Jordfästningen är ett konkret farväl till den som lämnat vår gemenskap här. Kontakta församlingen för arrangemang av begravning.

När sorgen drabbar är det samtidigt mycket praktiskt som måste ordnas. Ta kontakt med församlingens kansli, tfn 040-3100440 för att boka tid för jordfästning i Pedersöre, Esse eller Purmo kyrkor och en eventuell minnesstund efteråt. Man kan också besöka kansliet i Kyrkostrand, Esse eller Purmo på öppettiderna.  

Räkna med att begravningen kan ske tidigast om två veckor.

Efter att bokningen gjorts tar prästen kontakt med de anhöriga för ett samtal inför jordfästningen. Då pratar man bland annat om den avlidna och diskuterar vilka psalmer man vill sjunga,

Gravkontoret i Jakobstad sköter om gravplats och gravgrävning. Gå till Gravkontorets sidaÖppna länk i ny flik. Kontakta en begravningsbyrå för kista och transporter.

För själaringning kontakta kyrkväktaren i respektive kyrka. 

Efter jordfästning vill man kanske hålla en minnesstund. Om minnesstunden hålls i församlingens lokaler hjälper församlingens husmödrar till med planering av serveringen. 

Servering i församlingens utrymmen, priser och serveringsalternativ

Kontaktuppgifter till husmödrarna.

Läs mera om råd och hjälp till anhöriga på: samfällighetens begravningsinfoÖppna länk i ny flik 

 

Jordfästning av medlem i kyrkan:


Vart ska de anhöriga ringa?

Om jordfästningen ska hållas i:

Pedersöre kyrka: kontakta den församling där den avlidna var skriven alltså: Pedersöre församling, Jakobstads svenska eller finska församling

Jakobstads kyrka eller Johanneskapellet: Kontakta Jakobstads svenska eller finska församling

Esse eller Purmo: Kontakta Pedersöre församling eller Jakobstads finska församling.

 

Den avlidna var inte medlem i kyrkan:

Vad ville den som avlidit? Vi visar hänsyn och respekt för den avlidnas val.  Därför kan en kyrklig jordfästning hållas om det inte gick emot den avlidnas uppfattning eller önskan. 

Om ingen kyrklig förrättning ska hållas, kontakta gravkontoret.

 

Om en kyrklig förrättning önskas i:

Pedersöre kyrka: om den avlidna var pedersörebo, kontakta kyrkoherden i Pedersöre. Var den avlidna bosatt i Jakobstad, kontakta kyrkoherden i Jakobstads svenska eller finska församling. Var den avlidna inte skriven i någon av dessa kommuner kontakta någondera av kyrkoherdarna

Jakobstads kyrka eller Johanneskapellet: Kontakta kyrkoherden i Jakobstads svenska eller finska församling

Esse eller Purmo: Kontakta kyrkoherden i Pedersöre församling.

En vit ros i närbild med regndroppar på.