Esse församlingshem Achreniussalen

040 310 0458, 040 310 0450

Samlingssalen i Esse församlingshem

Namnet

Abraham Achrenius var den första egna prästen i Esse kapellförsamling. Han brann speciellt för kristen undervisning och ordnade frivillig nattvardsundervisning, det som senare skulle kallas skriftskola i Finland.  I Esse förlorade han hustru och barn och kom i personlig kris. I samband med krisen blev han påverkad av radikalpietisterna via de sk. erikssönerna. Han grundade den första friförsamlingen i Finland och slutade predika i kyrkan. Efter anmälan till domkapitlet avgick han.Han samlade bara de verkligt troende i prästgården och struntade i andra. Domkapitlet i Åbo gjorde då en visitation till Esse för att utreda vad som pågick. Då såg man också det positiva han gjort via undervisningen. Efter besöket i Esse fick alla församlingar uppmaningen att ordna konfirmationsundervisning.  Achrenius själv avgick från prästämbetet och flyttade till svenska sidan. Men han återkom senare i kyrkans tjänst i Nousis och blev en uppskatatd väckelseledare. Läs mera om Abraham Achrenius på Wikipedia.

Utseende

Salen är en funktionalistisk ljus sal. Långväggarna är av glas, dels mot ån och dels mot ingången och gårdssidan av församlingshemmet. Det finns en stor uteplats mot ån. Det finns inget separat serveringsrum. Salen har piano och en virtuell orgel.

Konstverket i Achreniussalen

Konst

Framme i salen hänger konstnär Arto Penttinens stora arbete "Det renande vattnet" ufört i koppar och mosaik. På väggen ovanför serveringsdisken finns textilkonstnär Ehrengard Högnäs stora arbete "Härifrån till det eviga ljuset". I tamburen finns "den åländska konstens grand old lady"  Hildur Stenbäcks oljemålning som är av den lidande Kristus. Tavlan är inspirerad av ett triumfkrusifix. Hildur Stenbäck var utgången från Esse.

Utrustning

Piano, ljudanläggning med bandningsmöjligheter, t-slinga, fast videokanon, serveringsvagnar m.m.

Kuriosa

Det mest kuriosa i den funktionalistiska miljön är en gammal stock. Den togs bort från kyrkan i samband med handikappanpassningen av kyrkans kor. I stocken har en del av dem som var med och byggde kyrkan 1770 ristat in sina bomärken eller initialer.

Inva

Till salen finns ramp vid huvudingången, automatisk dörröppnare vid knapptryckning. Inva-toaletter i huvudentrén. Till uteplatsen finns ingen ramp från salen.

T-slinga

I salen finns T-slinga.

Skötrum

Skötbord finns i dam- och herrtoaletterna vid huvdentrrén.

Hörselslinga
Handikapptoalett