Esse församlingshem Achreniussalen

Esse församlingshem

Essevägen 254, 68820 Esse

040 310 0458 husmor

040 310 0440 kansli

Konstverket i Achreniussalen

Konst

Framme i salen hänger konstnär Arto Penttinens stora arbete "Det renande vattnet" ufört i koppar och mosaik. På väggen ovanför serveringsdisken finns textilkonstnär Ehrengard Högnäs stora arbete "Härifrån till det eviga ljuset". I tamburen finns "den åländska konstens grand old lady"  Hildur Stenbäcks oljemålning som är av den lidande Kristus. Tavlan är inspirerad av ett triumfkrucifix. Hildur Stenbäck var utgången från Esse. 

Utrustning

Piano, orgel, ljudanläggning med bandningsmöjligheter, t-slinga, fast videokanon, serveringsvagnar 

Kuriosa

Det mest kuriösa i den funktionalistiska miljön är en gammal stock. Den togs bort från kyrkan i samband med handikappanpassningen av kyrkans kor. I stocken har en del av dem som var med och byggde kyrkan 1770 ristat in sina bomärken eller initialer.

Inva

Vid huvudingången finns ramp vid och automatisk dörröppnare. Inva-toalett finns vid huvudentrén. Till uteplatsen finns ingen ramp från salen.

T-slinga

I salen finns T-slinga. 

Skötrum

Skötbord finns i dam- och herrtoaletterna vid huvudentrén.

 

Samlingssalen i Esse församlingshem

Vi hyr gärna ut salen för bröllopsfester eller födelsedagskalas.

Salen är en funktionalistisk ljus sal. Långväggarna är av glas, dels mot ån och dels mot ingången och gårdssidan av församlingshemmet. Det finns en stor uteplats mot ån. Det finns inget separat serveringsrum. Salen har piano och en virtuell orgel.


Namnet

Abraham Achrenius var den första egna prästen i Esse kapellförsamling. Han brann speciellt för kristen undervisning och ordnade frivillig nattvardsundervisning, det som senare skulle kallas skriftskola i Finland. 

I Esse förlorade han hustru och barn och kom i personlig kris. I samband med krisen blev han påverkad av radikalpietisterna via de sk. erikssönerna. Han grundade den första friförsamlingen i Finland och slutade predika i kyrkan. Efter anmälan till domkapitlet avgick han.

Han samlade bara de "verkligt troende" i prästgården och struntade i andra. Domkapitlet i Åbo gjorde då en visitation i Esse för att utreda vad som pågick. Då såg man också det positiva han gjort via undervisningen. Efter besöket i Esse fick alla församlingar uppmaningen att ordna konfirmationsundervisning. 

Achrenius själv avgick från prästämbetet och flyttade till Sverige. Men han återkom senare i kyrkans tjänst i Nousis och blev en uppskattad väckelseledare. Om Abraham Achrenius på Wikipedia.Öppna länk i ny flik

 

Läge på kartan

Tillgänglig plats Tillgänglig plats
Tillgänglig toalett Tillgänglig toalett
Hörselslinga Hörselslinga
Café Café
Skötrum Skötrum
Parkering Parkering
Toalett Toalett

Evenemang

lör 24.8 kl. 18.00

Essevägen 254, 68820 Esse

Orgelcafe

Välkommen!
sön 25.8 kl. 18.00

Essevägen 254, 68820 Esse

sön 8.9 kl. 18.00

Essevägen 254, 68820 Esse