Kristi himmelsfärdsdag

'Galileer', sade de, 'varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så som ni har sett honom fara upp till himlen.' (Apg. 1:11)

Jesus upptogs till himlen

Kristi himmelsfärdsdag firas alltid 40 dagar efter påsk. Bibeln berättar om hur Jesus efter sin uppståndelse under 40 dagar visade sig för människorna och därefter togs upp till himlen.

Kristi himmelsfärdsdag är en av kyrkoårets helgdagar som hör till påsktiden. Då minns man Kristi himmelsfärd (Apg. 1:6-14). Himmelsfärden berättar om Kristi gudomlighet: Kristus är en av personerna i den treeniga Guden, precis som Fadern. Då han hade utfört sitt verk steg han upp till himlen. I ordet och sakramenten (heliga handlingar) är han fortfarande närvarande mitt ibland sin församling.

Sex ljus och vit färg

Kristi himmelsfärdsdag är en så kallad söckenhelg. I gudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdag har man på altaret sex ljus. Den liturgiska färgen på Kristi himmelsfärdsdag är vit. Övriga viktiga kyrkliga helger är första söndagen i advent, juldagen, påskdagen och pingsten.

Förbereder pingsten

Ordet pingst betyder 50 dagar efter påsk. Kristi himmelsfärd förbereder pingsten. Sedan 300-talet har Kristi himmelsfärdsdag varit en skild högtid.

Fördjupa din tro

I gemenskap med andra växer vi i vår tro. Vi ger av vår egen erfarenhet, tar emot av andras och delar det glada budskap, som bär oss i livets vardag.

Lyssna/delta i gudstjänst via webben

Du kan lyssna och delta i direktsändning i gudstjänsten från Pedersöre kyrka via webbradio. Psalmer som sjungs finns noterade i församlingens veckoprogram. I fall inget hörs på webben när gudstjänsten startat, kan man försöka ringa kyrkvaktmästaren tfn 040 3100469. För att lyssna på webbradio kan man använda vilket programvara som helst men rekommenderat är Windows media player eller WinAmp. OBS Addressen fungerar endast då webbradio är på!

Kaplan
Kyrkostrands församlingshem, Vasavägen 116